Camasa clasica pentru barbati si variatiile ei in moda de-a lungul timpului

Posibil cel mai important articol din garderoba masculina, camasa a fost considerata intotdeauna un simbol puternic al masculinitatii. Fiecare barbat are cel putin o camasa in garderoba lui, dar de cele mai multe ori, mai multe.

Cu toate acestea, nu multi cunosc fascinanta calatoria istorica a camasii pentru barbati in lumea modei si faptul ca ea este unul dintre cele mai vechi articole vestimentare din garderoba masculina.

Camasile clasice de barbati pe care le stim nu au avut acelasi scop de la bun inceput

Camasa moderna are o istorie lunga putin stiuta si destul de diferita fata de forma pe care o cunoastem astazi. Camasile au aparut pentru prima data in garderoba mascuina in secolul al XVII-lea si nu erau utilizate ca o piesa de baza in tinutele domnilor. Pana la sfarsitul secolului XVIII, au fost considerate lenjerie de corp si numai gulerul lor era vizibil. Acest ultim element pe care l-am mentionat, gulerul, a devenit mai apoi motivul estetic principal al camasilor.  

 

Gulerul camasilor clasice barbatesti din zilele noastre nu a aratat mereu asa

Forma gulerului camasii a fost si va ramane un semn stilistic esential. Gulerele camasilor timpurii sunt diferite fata de cele pe care le intalnim la camasile elegante barbatesti din 2020: stilul italian, chinezesc sau englezesc.  Probabil ca ati vazut fotografii vechi sau ati intalnit in filme imaginea barbatilor care purtau camasi cu guler ridicat. Pe vremuri, camasile de barbati aveau un guler atat de inalt, incat mobilitatea intalnea anumite probleme.

Gulerul inalt cu diferite variatii a fost liderul absolut pana la sfarsitul secolului XIX. Interesant este ca gulerul a fost folosit si ca simbol al statutului. Cel rigid si inalt a distins elita de functionari, care au necesitat gulere joase pentru usurinta in miscare in timpul muncii lor. Chiar si culoarea era un semn distincliv intre clase, astfel, albastrul era culoarea muncitorilor, iar albul pur era destinat functiilor inalte in societate.  

 

 Camasa alba, simpla era cea mai apreciata

Pana la sfarsitul secolului XIXcamasa alba era un semn absolut de superioritate. Doar barbatii suficient de instariti puteau purta camasi albe, datorita faptului ca aveau posibilitatea de a le spala si ingriji regulat.

Putin mai tarziu, au aparut in lumea modei si camasile in dungi, dar unii au considerat ca dungile estompeaza prea mult albul imaculat si nu puteau fi privite ca un simbol al elegantei masculine. Astfel, modelele de camasi clasice barbatesti pe care le stim astazi, in diverse modele florale, culori puternice, dungi si carouri, si-au facut destul de greu aparitia in lumea modei masculine. Noutatea aparitiei buzunarului la piept nu a fost nici ea imbratisata cu foarte mult entuziasm, datorita faptului ca barbatii care aveau convingeri conservatoare erau greu de convins sa adopte stilurile noi.

 

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, camasa a trecut printr-o transformare majora. Abia la acea vreme, camasa moderna cu nasturi pe toata suprafata a devenit populara. In anii 1930, camasa cu gulerul fix a reinviat si a a fost alaturi de noi inca de atunci. Douazeci de ani mai tarziu a aparut si camasa cu maneci scurte, mai indrazneata, care se afla la mare cautare in zilele noastre.

In prezent, camasa este o piesa vestimentara atat pentru el, cat si pentru ea, chiar daca este deseori privita ca un articol vestimentar exclusiv masculin. Gulerul are diverse modele si dimensiuni si este, cu siguranta, mult mai practic decat cel purtat de barbatii instariti de pe vremuri. Variantele de stil si design ale camasii clasice de barbati sunt interminabile, tocmai de aceea, este o piesa care nu ar trebui sa lipseasca din garderoba niciunui barbat!

Item added to cart.
0 items - lei